Anti-dieetdag

Op 6 mei is het anti-dieetdag! Op deze dag willen we als Praktijk ConnectUs aandacht vragen voor een gezond eetgedrag, eerder dan het volgen van het zoveelste nieuwe dieet. 

We geloven dat we als etende mens bij elke maaltijd de keuze hebben om bewust te kiezen voor voedsel met een goede voedingswaarde en dit ifv de noden van ons lichaam. Op deze manier worden schadelijke gezondheidseffecten en risico’s beperkt. Wat er gegeten wordt,  mag daarnaast niet te rigide beperkt worden, te eenzijdig worden en best niet gecategoriseerd worden in goed of slecht of zelfs verboden voedsel, als we verstoord eetgedrag en eetstoornissen willen voorkomen. Beperking mag, maar best gematigd en flexibel.  Een gematigde beperking met ruimte voor een extraatje zorgt niet alleen dat het eetgedrag op lange termijn kan worden volgehouden, het verlaagt ook het risico op schadelijk neveneffecten zoals eetbuien.

Elk dieet dat de oplossing voor obesitas of overgewicht belooft, moet vertrekken vanuit een “DO NO HARM”-benadering: een dieet mag voor niemand schadelijke gevolgen hebben, niet op korte termijn maar zeker ook niet op lange termijn.  

De voedingsdriehoek

De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven zorgt voor een goed uitgangspunt bij het samenstellen van een gezonde maaltijd. De voedingsdriehoek geeft een handig overzicht van welke voedingsmiddelen men nodig heeft om het lichaam in al zijn behoeften te voorzien. Het eet competentiekader van Satter (2007) pleit voor prioritaire inzet op het versterken van de kernvaardigheden die horen bij goed eetgedrag: Gestructureerd (eten op regelmatige tijdstippen), Genieten (genieten van eten zonder schuldgevoelens), Gevarieerd (voldoende variatie in eetpatroon zodat benodigde voedingsstoffen worden verkregen) en Genoeg (luisteren naar honger en verzadigingssignalen).  

Tenslotte kadert een geregeld, gevarieerd en gezellig eetpatroon binnen een ruimere gezonde levensstijl waar er ook aandacht is voor gezellig bewegen, lief zijn voor jezelf, het aanvaarden en accepteren van moeilijke emoties en tenslotte een goede slaaphygiëne.

Voor vandaag hopen we dat jij het ‘diëten’ wat meer los kan laten en kan genieten van wat je ‘wil’ eten in plaats van ‘moet/niet mag’ eten. Fijne anti-dieetdag!

Bron: Eetexpert en Gezond Leven

%d bloggers liken dit: